Verwarming in een Tiny House

Iedereen die de verschillende Tiny Houses bezocht tijdens het “Tiny House Festival“, dat onlangs plaatsvond in Australië, zal verbaasd zijn geweest over hoe verschillend het binnenklimaat was in de verschillende objecten: van verwarmd en benauwd tot goed getemperd, alles was er. Minder in de parkeerplaatsen en de verschillende zonnestralen was deze reeks gerechtvaardigd: effectieve isolatie, reflecterende, lichte dakbedekkingen en ramen voor dwars ventilatie maken het echte verschil. In de zomer zullen de bewoners dus meer behoefte hebben aan zonwering en koeling van hun eigen kamer om een aangename temperatuur te bereiken. In de koude maanden van het jaar moeten er natuurlijk heel andere maatregelen worden genomen om een aangename temperatuur te bereiken.
 

Jammer genoeg is het lastig om alleen met stroom de volledige verwarming van uw tiny house te realiseren. Het creëren van warmte met behulp van stroom voorziening is nou eenmaal totaal niet efficiënt en verbruikt enorm veel elektriciteit. Daarom gebruiken veel bewoners van tiny houses een houtkachel
 

Infrarood verwarming

Als echte innovatie vinden infrarood verwarmers nu hun weg naar kleine huizen. Dit is een moderne manier om gebruik te maken van stralingswarmte. Enerzijds is de compactheid in dit toepassingsgebied natuurlijk overtuigend. De kleine apparaten kenmerken zich door het feit dat ze gemakkelijk kunnen worden opgeborgen, zelfs in een hoek van de ruimte. Dit kan belangrijke vierkante meters vrij laten voor ander gebruik. Iedereen die zijn appartement wil uitrusten met infraroodverwarming is ook op zoek naar een gevoel van comfort. In tegenstelling tot convectieverwarming is er geen luchtcirculatie in de ruimte – anders rolt de lucht in de verwarmde ruimte bijvoorbeeld stofdeeltjes op. Infraroodverwarmingen, ook wel stralingsverwarming genoemd, zijn in staat om de ruimte op een aangenamere manier te verwarmen. En: Ze zijn ook verkrijgbaar als foto- of paneelverwarming.
 

De stralingsverwarming

Aan de andere kant beschouwen veel eigenaren van een Tiny House ook de stralingsverwarming als een alternatief. Het is natuurlijk het flexibele gebruik dat ervoor zorgt dat er een zinvolle aanvulling kan worden gemaakt. Aan de andere kant moet echter worden gewezen op de hoge elektriciteitskosten. Deze maken met name op lange termijn onrendabel gebruik. Wie de mogelijkheid heeft om te kiezen tussen verschillende alternatieven, moet daarom bewust de voor- en nadelen van de verwarmingstypen tegen elkaar afwegen.
 

De kachel

Als er een geschikt apparaat is waarmee een veilige haard kan worden geopend en de uitlaatgassen naar buiten kunnen worden geleid, is verwarming met een kachel ook mogelijk in een klein huis. Een groot voordeel is dat er een zeer korte opstarttijd nodig is om de ruimtes te verwarmen. Dit kan echter niet in eigen afwezigheid, want de brand moet onder toezicht staan.
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.